Afrika omarmt crypto in rap tempo. Naar schatting 53 miljoen Afrikanen bezitten cryptomunten, van wie meer dan 22 miljoen in alleen al Nigeria, zo blijkt uit een analyse van BanklessTimes.com. Wereldwijd tellen alleen de Verenigde Staten, India en Pakistan meer cryptobeleggers.

“Nigeria heeft een lange geschiedenis van financiële instabiliteit en hoge inflatie”, zegt CEO Jonathan Merry van BanklessTimes.com. “Nigerianen zijn op zoek naar beleggingen die hun waarde houden bij inflatie en zien cryptomunten als een manier hun vermogen te beschermen.”

In de afgelopen tien jaar is de inflatie in Nigeria structureel boven de 10 procent uitgekomen, met pieken richting de 20 procent. Daardoor zijn veel mensen in het land op zoek naar manieren om minder afhankelijk te worden van de lokale munt. De bitcoin blijkt als gedecentraliseerde cryptomunt zonder overheidscontrole een populaire optie.

Opmerkelijk genoeg is de perceptie van de bitcoin als bescherming tegen inflatie in het westen dit jaar sterk gekanteld. Dit heeft ermee te maken dat de bitcoin en andere cryptomunten sinds november 2021 fors in waarde zijn gedaald, juist op het moment dat de inflatie in Europa en de VS sterk is gestegen.

Maar vanuit het perspectief van landen met een minder sterk ontwikkeld bancair en financieel systeem ligt dat vaak anders. Daar voelen de schommelingen van cryptomunten zoals de bitcoin minder extreem aan, vergeleken met de lokale inflatie en de koersschommelingen van lokale valuta.

Cryptomunten worden steeds vaker geaccepteerd als betaalmiddel in Nigeria. Er zijn veel bedrijven en verkopers die de bitcoin accepteren, waaronder luchtvaartmaatschappijen, hotels en webwinkels.

Zuid-Afrika telt na Nigeria de meeste cryptobeleggers op het Afrikaanse continent. Zo 7,7 miljoen Zuid-Afrikanen bezitten digitale munten, dat is zo’n 12,6 procent van de totale bevolking. Dar komt onder meer omdat veel mensen er geen bankrekening hebben en ze crypto als veilig alternatief zien.

Kenia staat nummer drie op de lijst van Afrikaanse landen met de meeste cryptobezitters, gevolgd door Egypte en Tanzania.

LEES OOK: El Salvador heeft nog steeds plannen voor een bitcoin-obligatie, zelfs nu het land 50% op zijn crypto-investering heeft verloren